Ένα λαχταριστό pain au chocolat, μερικά δροσερά εκλέρ, φρέσκιες αφράτες μαντλέν ή ένα βουτυράτο μαλακό μπριός; Κανείς δεν ξέρει τι να πρωτοδιαλέξει όταν μπαίνει σε μια γνήσια boulangerie.
Είναι γνωστό πως η γαλλική εκδοχή του αρτοζαχαροπλαστείου είναι συνώνυμη της αληθινής απόλαυσης, με τη μεθυστική μυρωδιά του φρέσκου γαλλικού ψωμιού να μπερδεύεται απολαυστικά με τις τάρτες, τα κρουασάν και τα μακαρόν που βρίσκονται στις βιτρίνες τους, μαζί με αμέτρητες λιχουδιές που ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή. Και καθώς το Παρίσι προσφέρει τα πάντα, εδώ οι boulangeries -είτε πρόκειται για κάποιο κρυμμένο διαμάντι σε κάποια γωνιά της πρωτεύουσας είτε σε κάποιο ιστορικό στέκι της Πόλης του Φωτός- προσκαλούν και προκαλούν τον επισκέπτη του φετινού καλοκαιριού να δοκιμάσει γεύσεις μοναδικές. Από τις αμέτρητες επιλογές της πόλης, εμείς σας παρουσιάζουμε μερικές από τις καλύτερες, για μια γευστική εμπειρία… Ολυμπιακού βεληνεκούς.
Stohrer, 51 Rue Montorgueil
Φέρει το όνομα του προσωπικού ζαχαροπλάστη του Λουδοβίκου ΙΣΤ -κι αν αυτό δεν σας λέει κάτι, σκεφτείτε ότι μιλάμε για το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο του Παρισιού, αφού ιδρύθηκε το 1730. Με διακόσμηση αντάξια της ιστορίας του, το Stohrer προσφέρει κορυφαίες δημιουργίες, από τους εκπληκτικούς αφράτους μπαμπάδες με άφθονο ρούμι, που επινόησε ο ίδιος ο Nicolas Stohrer, μέχρι τις περίφημες αλμυρές του bouchés à la reine. Το piemont του Stohrer μάλιστα θεωρείται το γλυκό μυστικό των σύγχρονων Παριζιάνων.
Du Pain et Des Idées, 34 Rue Yves Toudic
Με ισχυρή παρουσία στην πόλη από το 1889, το Du Pain et Des Idées θαμπώνει τον επισκέπτη με το εκπληκτικό ντεκόρ του 19ου αιώνα, καθώς οι τεράστιοι καθρέπτες, τα χρυσά στολίδια και η υπέροχα ζωγραφισμένη οροφή του αγγίζουν την απόλυτη πολυτέλεια, με σεβασμό στην παράδοση και ταυτόχρονα μια πολύ φιλική ατμόσφαιρα. Η ποικιλία στις τούρτες εδώ είναι ανεξάντλητη ενώ το pain au chocolat με μπανάνα αποτελεί αληθινή έκπληξη, όμως τα «ταπεινά» αλλά πολύ δημιουργικά escargots viennoiseries του είναι αυτά που κάνουν τους ντόπιους να σχηματίζουν ουρές.
Mamiche, 32 rue du Château d’Eau
Η πιο trendy boulangerie του Παρισιού έχει κλέψει τις καρδιές των ντόπιων χάρη στη δική του εκδοχή για το “Miche”, μια παραδοσιακή εκδοχή του μπριός, αλλά και για τη μεγάλη ποικιλία του σε ψωμί και μπαγκέτες, με τη σουσαμένια βερσιόν να ξεπουλάει από νωρίς το πρωί. Μεγαλύτερο hit του Mamiche ωστόσο παραμένει η Babka, το εκπληκτικό μπριος με τη λιωμένη σοκολάτα που δεν πρέπει να παραλείψει να δοκιμάσει κανείς.
Bo&Mie, 18 Rue de Turbigo
Η πιο «φρέσκια» επιλογή μεταξύ των boulangeries της Πόλης του Φωτός, δημιουργήθηκε το 2017 από δύο σπουδαστές της περιβόητης Ecole Ferrandi και έχτισε το όνομά της συνδυάζοντας την αυθεντικότητα με τη βιωσιμότητα, αφού χρησιμοποιεί 100% τοπικά υλικά χωρίς όμως να συμβιβάζεται σε ποιότητα και -εντυπωσιακή- εμφάνιση στις δημιουργίες της. Το λαχταριστό φλαν βανίλιας του Bo&Me λιώνει στο στόμα, όπως και η τρυφερή babka κανέλας του, όμως εδώ τη μεγαλύτερη επιτυχία σημειώνει η λαχταριστή του εκδοχή για το New York roll με σοκολάτα και βανίλια.
Le Comptoir du Ritz, 38 Rue Cambon
Στην ερώτηση πού θα βρει κανείς τις καλύτερες μαντλέν, τα εμβληματικά βουτυράτα βουτήματα που δεν λείπουν από κανένα γαλλικό σπίτι, οι «δύσκολοι» Παριζιάνοι αποφάσισαν: Η καλύτερη εκδοχή τους παρασκευάζεται στο Le Comptoir, το ζαχαροπλαστείο – boulangerie του ασυναγώνιστου παρισινού Ritz, που αποδεικνύεται αντάξιο του θρυλικού ονόματός του και απολαμβάνει τη θέση του ως ένα από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία του Παρισιού, με γλυκά και αρτολιχουδιές που εντυπωσιάζουν τόσο με την εμφάνιση όσο και με τη δημιουργικότητά τους.
Bara, 6 rue de Belzunce
Σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Πόλης του Φωτός, λίγα μόλις βήματα από την Gare du Nord βρίσκεται μια μικροσκοπική boulangerie που όμως κρύβει μεγάλες ιδέες και πρωτότυπες γεύσεις. Εδώ βρίσκει κανείς τα καλύτερα bretons που μπορεί να δοκιμάσει… εκτός Λωρραίνης, ενώ στις φρουτένιες τάρτες του δεν μπορεί να αντισταθεί κανείς. Η σπεσιαλιτέ του βραβευμένου Bara όμως έρχεται από… το μέλλον, καθώς οι ουρές εδώ σχηματίζονται για τα περιβόητα μαύρα κρουασάν, που παρασκευάζονται με χρήση ενεργού άνθρακα και απελευθερώνουν στο στόμα μια ελαφρώς καπνιστή και πολύ πλούσια γεύση, κάνοντας τη ναυαρχίδα της γαλλικής αρτοποιίας να… αλλάζει χρώμα.
Pierre Hermé, 61 Rue Bonaparte
Περιμένοντας εναγωνίως να ανοίξει ξανά το θρυλικό Un Dimanche a Paris, που έγραψε ιστορία στην περιοχή του St. Germain και έγινε διάσημο σε όλη την πόλη, και ψάχνοντας να βρούμε έως τότε εξίσου θρυλικά macarons, οι δρόμοι οδηγούν στα καταστήματα Pierre Hermé, διάσπαρτα σε πολλά σημεία του Παρισιού. Ανεξάντλητη ποικιλία τους σε αφράτα χρωματιστά μακαρόν με πλούσια γέμιση από μαρμελάδες και λεπτή κρέμα που λιώνει στο στόμα, ενώ οι ευφάνταστες συσκευασίες για τις γλυκές δημιουργίες αποτελούν είδος συλλογής για τους φανατικούς. Εξίσου ενδιαφέρουσα και η ποικιλία του Pierre Hermé στα παγωτά και στις σοκολάτες.
Leonie, 15 Avenue Trudaine
Η πειθαρχία και η αφοσίωση οδηγούν στην τελειότητα, και αυτό το γνωρίζει εξ ορισμού ο Γάλλος πρώην τζουντόκα Kamel Saci, που άφησε το ταρτάν για να μαθητεύσει στην περίφημη αλυσίδα boulangerie Eric Kayser. Το αποτέλεσμα, όταν αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά του, ήταν να δημιουργήσει το Leonie και να διαπρέψει, καθώς σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε να κερδίσει τους Παριζιάνους με τα ωραιότερα ρουστικά αρτοσκευάσματά του, αλλά και με τα signature γιγάντια ρολά κανέλας του. Αγαπημένη «κρυφή αμαρτία» οι chouquettes a la crème του.
Πηγή : newmoney.gr