ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

‘Ενα υψηλόβαθμο στέλεχος από τη λιανική τραπεζική της Ελλάδας εμφανίζεται στη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους τραπεζίτες στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ). Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται αμοιβές που ξεπέρασαν συνολικά το 1 εκατ. ευρώ (μισθός και μπόνους) το 2021 και δηλώθηκαν το 2022. Στη λίστα του 2020 δεν υπήρχε εκπρόσωπος από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ σε εκείνη του 2019 υπήρχαν δύο (με αποδοχές 2,8 εκατ. και 1,6 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα).

Η ΕΒΑ δεν δημοσιοποιεί τα ονόματα των στελεχών και τις επωνυμίες των τραπεζών όπου εργάζονται. Ωστόσο, αναφέρει ότι το στέλεχος από την Ελλάδα προέρχεται από τη λιανική τραπεζική, δεν αποτελεί μέλος του διοικητικού συμβουλίου ή εποπτικού οργάνου τράπεζας. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της λιανικής τραπεζικής το οποίο, όπως εξηγούν πηγές της αγοράς, δεν πρέπει να ανήκει σε ελληνική τράπεζα, καθώς μέχρι το 2023 ισχύει ανώτατο όριο και δεν επιτρέπονται τα μπόνους.

Το ανώτατο όριο για τις συνολικές αποδοχές (μισθοί και άλλες έκτακτες πηγές) είναι ο μισθός του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή κυμαίνονται από 400.000 έως 450.000 ευρώ τον χρόνο. Σημειώνεται ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας έχει μειώσει στο μισό τον μισθό του, ακολουθώντας το παράδειγμα του προκατόχου του, Γιώργου Προβόπουλου. Από τα στοιχεία της ΕΒΑ, το στέλεχος αυτό μάλλον εργαζόταν σε ξένη τράπεζα με παρουσία λιανικής τραπεζικής στην Ελλάδα. Οι σταθερές αποδοχές του ανήλθαν σε 279.630 ευρώ και το μπόνους σε 735.773 ευρώ (συνολικά 1,1 εκατ. ευρώ).

Οσο υψηλές κι αν φαίνονται οι αποδοχές αυτές, στη λίστα της ΕΒΑ είναι από τις μικρότερες, καθώς περιλαμβάνει 1.957 στελέχη, αριθμός – ρεκόρ, με συνολικές αποδοχές 3,6 δισ. ευρώ. Σε σχέση με το 2020, ο αριθμός των στελεχών με ετήσιες αποδοχές άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 41,5% και οι συνολικές αποδοχές κατά 50%.

Ο πιο ακριβοπληρωμένος τραπεζίτης στην ΕΕ το 2021 βρισκόταν στην Ισπανία. Οι συνολικές του αποδοχές κατατάσσονται από την ΕΒΑ στο κλιμάκιο μεταξύ 14 και 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο. «Ενα σημαντικό ποσό μεταβλητών αποδοχών αντιστοιχεί σε μια αποζημίωση απόλυσης», ανέφερε η ΕΒΑ.

Σε σχέση με το 2019 οι συνολικές αποδοχές έχουν μειωθεί καθώς εκείνη τη χρονιά είχαν δηλωθεί 9,9 δισ. που είχαν μοιραστεί περίπου 4.500 στελέχη. Φαίνεται ότι η κρίση της πανδημίας και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έκοψαν σημαντικά τους μισθούς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς μπήκαν στον πάγο αρκετές συναλλακτικές δραστηριότητες (συγχωνεύσεις, εκδόσεις μετοχών και ομολόγων κ.ά.). Τα περισσότερα ακριβοπληρωμένα στελέχη βρίσκονται σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία.

Πηγή: ot.gr