ΤΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΤΟΥ «ΜΙΜΗ» ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ STREET FOOD ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Δεν έχει ούτε ένα μήνα που άνοιξε ο «Μίμης», το νέο-τραντίσιοναλ σουβλάκι, όπως μας συστήνεται από την μαρκίζα του, και ήδη στο Παγκράτι, έχει γίνει σούσουρο. Σούσουρο που μεταφράζεται στην ουρά που σχηματίζεται καθημερινά (εκτός Κυριακής και Δευτέρας που είναι κλειστό) από τις 17:00 κιόλας που ανοίγει μέχρι την ώρα που ξεπουλάει.

Αλλά η φήμη του «Μίμη» έχει προλάβει κιόλας να ξεπεράσει τα σύνορα της γειτονιάς του. Φαίνεται ότι όλη η Αθήνα ασχολείται με αυτή τη γευστική άφιξη που έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα -και λόγω lockdown- νερά της εστίασης. Ο «Μίμης» είναι παντού, το έχεις ήδη καταλάβει αν αγαπάς το Instagram.

φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης

Το ραντεβού με τον Έλβι Δημήτρη Ζύμπα (τον σεφ του Άλφicon, που μαζί με τον Νίκο Βοργιά το έφτασαν σε τέτοιο επίπεδο που πέρσι κατόρθωσε να μπει στον οδηγό Michelin) έχει δοθεί στις 16:30, στον «Μίμη». Έχουμε βγει έξω από το μαγαζί για να τα πούμε με την ησυχία μας, αφού ήδη μέσα οι προετοιμασίες είναι εντατικές, κι ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί η περίφημη ουρά για την οποία σας έλεγα πριν. Αυτοκίνητα περνούν, η Ευφράνορος είναι δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, ένα από αυτά επιβραδύνει, μια γυναίκα με κατεβασμένο το τζάμι του παραθύρου φωνάζει προς τον Έλβι: «Ανοίξατε;». Ούτε σκηνοθετημένο να ήταν, γελάμε και οι δυο.

φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης

Ο «Μίμης» δημιουργήθηκε από ανάγκη. Με κλειστή την εστίαση ο Έλβι ένιωθε δεν μπορούσε να μείνει στάσιμος περιμένοντας. «Το σουβλάκι είναι το πιο υγιεινό street food. Εδώ η λογική είναι το σουβλάκι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ το 2021, δηλαδή χειροποίητη πίτα και αγνά υλικά, ώστε να καταλαβαίνεις τις γεύσεις». Το εντυπωσιακό είναι ότι το σουβλάκι του «Μίμη» προτείνει και μια αξιόλογη κάβα κρασιών με 15 διαφορετικές ετικέτες. «Τι δεν μπορεί να συνδυαστεί σε ένα σουβλάκι με ένα καλό κρασί;» αναρωτιέται εύλογα ο Έλβι, σπάζοντας τη συνήθεια που θέλει το σουβλάκι να συνδυάζεται, από τους περισσότερους, με μπίρα ή με αναψυκτικό.

Τι μπορεί να απολαύσει κανείς στον «Μίμη»;  Η πιο κοντά στην παράδοση πρόταση είναι τυλιχτό -εννοείται σε χειροποίητη, λεπτή πίτα- με πανσέτα βιολογικής εκτροφής, τζατζίκι (όχι πολύ επιθετικό), ντομάτα, το πράσινο μέρος από φρέσκο κρεμμυδάκι. Από εκεί και πέρα το πιο δημοφιλές, μέχρι στιγμής, είναι το σουβλάκι με κοτόπουλο που είναι μια αναφορά στο ινδικό chicken korma με προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα δηλαδή αντί για γάλα καρύδας στο μαγείρεμα χρησιμοποιείται γάλα αμυγδάλου. Υπάρχουν ακόμη δύο τυλιχτά, σαλάτες και κεμπάμπ.

φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης

Ο Έλβι μου εξηγεί ότι δεν του αρέσει η λογική του γρήγορου φαγητού ακόμη κι όταν μιλάμε για street food: «Η προετοιμασία μας παίρνει 1-1,5 ημέρα. Για παράδειγμα το χοιρινό το μαρινάρουμε έξι ώρες και μετά μαγειρεύεται για 12 ώρες δηλαδή χρειάζεται συνολικά 18 ώρες, το μπρίσκετ το βουτάμε σε ένα χυμό από ρόδι, μήλο, σταφύλι για έξι ώρες και επίσης μαγειρεύεται για 12 ώρες.

Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης

Όλες μας οι πίτες εννοείται ότι είναι χειροποίητες. Χρησιμοποιούμε τρία διαφορετικά άλευρα: λευκό, ολικής και καλαμπόκι. Έχουμε φτάσει σε μια παραγωγή 300 χειροποίητων πιτών την ημέρα. Τη φτιάχνουμε λεπτή για να μην ισοπεδώνει τις γεύσεις».

φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης

Επίσης υπάρχει τυλιχτό vegan με σελινόριζα, πλευρώτους, κρέμα σελινόριζας, φουντούκι τριμμένο, μαρούλι σε λάδι μυρωδικών «Δεν απευθύνεται μόνο σε vegan. Μπορεί κάποιος να έχει μπουχτίσει από κρέας, μια μέρα να μη θέλει να φάει». Λόγω σαρακοστής υπάρχουν κι άλλες προτάσεις όπως αυτή με τις γαρίδες.

Πλησιάζει 17:00. Ο κόσμος έχει αρχίσει να μαζεύεται. Ο «Μίμης» που έχει πάρει το όνομά του ως φόρος τιμής σε άλλα σουβλατζίδικα (Αχιλλέας, Κώστας) ανοίγει την πόρτα του. Σε αυτή τη ροζ ρετρό γωνία οι παιδικές γευστικές αναμνήσεις συναντούν τη σύγχρονη, εναλλακτική κουζίνα σε μια μείξη που δεν προδίδει το σουβλάκι αλλά το εξελίσσει για να το αγαπήσουμε εκ νέου.

Μίμης, Ευφράνορος 10. Το μαγαζί δεν διαθέτει delivery

Πηγή: bovary.gr