Ο ΚΑΡΠΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Σε σημαντικό όπλο εναντίον των συμπτωμάτων του γήρατος ανέδειξε τα καρύδια νέα διετής μελέτη, που δημοσιεύτηκε  στο American Journal of Clinical Nutrition. Ερευνητές από την Ισπανία και την Καλιφόρνια, ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση καρυδιών από υγιείς ηλικιωμένους είχε κάποια μικρή επίδραση στη γνωστική λειτουργία τους σε διάστημα δύο ετών, αλλά μεγαλύτερη σε ηλικιωμένους που είχαν καπνίσει περισσότερο και σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία  σε ψυχομετρικά τεστ.

Στη μελέτη συμμετείχαν 640 περίπου ηλικιωμένοι, με την πειραματική ομάδα να καταναλώνει καρύδια καθημερινά επί δύο χρόνια, και την ομάδα ελέγχου να απέχει από την κατανάλωσή τους.

Τα καρύδια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πολυφαινόλες, τα οποία, σύμφωνα με παλαιότερα ευρήματα, καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, παράγοντες που ευθύνονται για την έκπτωση της γνωστικής λειτουργίας δηλαδή της διαδικασίας λήψης, επεξεργασίας, αποθήκευσης και χρήσης πληροφοριών.

Σύμφωνα με την Joan Sabaté, MD, καθηγήτρια διατροφής και επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Loma Linda και επικεφαλής της μελέτης,  επρόκειτο για τη μεγαλύτερη και πιο καλά ελεγχόμενη δοκιμή που διεξήχθη ποτέ σχετικά με τις επιπτώσεις των καρπών στη γνωστική λειτουργία.

Η Δρ. Sabaté με την ερευνητική της ομάδα, ήταν οι πρώτοι που διαπίστωσαν μείωση της χοληστερόλης στο αίμα από την κατανάλωση καρυδιών, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine το 1993, και την συνακόλουθη σύνδεση των καρπών με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πηγή: marieclaire.gr