To λαμπρό αίθριο του εμβληματικού ξενοδοχείου Grande Bretagne προτείνει ένα νέο, μεγαλειώδες brunch κάθε Σάββατο και Κυριακή. Με αυγά ποσέ, αστακό, βουτυρένια κρουασάν και παγωμένη σαμπάνια, για λίγη μητροπολιτική ντόλτσε βίτα.
Με το που μπαίνεις στην περιστρεφόμενη πόρτα του Grande Bretagne, του εμβληματικού ξενοδοχείου των Αθηνών, έχεις ήδη βρεθεί σε έναν άλλο κόσμο. Διασχίζεις το lobby και κατευθύνεσαι προς το Winter Garden. Ένα μεταξένιο κουκούλι είναι το Winter Garden, κομψό μα καθόλου δήθεν, φωτεινό μα όχι εκτυφλωτικό, πολύβουο και ζωντανό, μα καθόλου φασαριώδες.
Μελετώντας τον κατάλογο και μιλώντας με τον κ. Κουστούδη, αντιλαμβάνεσαι το σκεπτικό πίσω από τον σχεδιασμό ενός γεύματος που ξεκινά από τα κλασικά εδέσματα ενός χαλαρού Σαββατιάτικου ή Κυριακάτικου πρωινού και καταλήγει σε early lunch. Ενός γεύματος αντάξιου αυτού που αντιπροσωπεύει το πρώτο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, σε έναν χώρο μαγευτικό. Το μενού καταφέρνει το απίθανο: να είναι πλούσιο και μαζί λιτό, επιβεβαιώνοντας πως αυτό ακριβώς είναι το χάρισμα των εκλεκτών πραγμάτων.
Επίσης, βλέπεις ολοκάθαρα το πάθος που οδηγεί τον chef στη δημιουργία των πιάτων του. Πρώτα απ’ όλα η δύναμη της μνήμης που αποτυπώνεται στο απίστευτα νόστιμο σταφιδόψωμο και το όλο αρώματα μαστιχωτό τσουρέκι, που κάνουν παρέα στις κλασικές –και τέλεια εκτελεσμένες– viennoiseries του πανεριού που καταφθάνει πρώτο στο τραπέζι.
Δεύτερον ο σεβασμός στην εποχικότητα και η αγάπη στην πρώτη ύλη, τα δύο απαραίτητα στοιχεία που κάνουν να ξεχωρίζει ένα μενού από ένα άλλο, ένας μάγειρας από τον συνάδελφό του και τα εστιατόρια μεταξύ τους. Δίπλα στις διεθνείς γεύσεις που κάθε luxury hotel οφείλει να προσφέρει στην πελατεία του, ο chef έχει επιλέξει με προσοχή, και θα συνεχίσει να το κάνει ανάλογα με την κάθε εποχή, κάποια αμιγώς ελληνικά προϊόντα, που στέκουν επάξια ως πρεσβευτές της χώρας μας. Αυτά ήταν εμφανέστατα σε κάθε τι που δοκιμάσαμε, ξεκινώντας από το βούτυρο, το μέλι καστανιάς, το γιαούρτι, περνώντας στα αγριομανίταρα του ορεκτικού ημέρας, στα βιολογικά αυγά και το καλαμποκόψωμο του κυρίως πιάτου και καταλήγοντας στα γλυκά.
Τρίτον οι γνώσεις, διότι χωρίς αυτές, όσο καλό προϊόν και να έχεις θα το καταστρέψεις, εάν δεν του φερθείς με τακτ. Εμφανέστατες κι αυτές σε όλη τη σειρά των πιάτων που παρέλασαν. Στη μαρμελάδα μήλου, ευφυώς συνδυασμένη με το άρωμα των πρώιμων μανταρινιών, όπου τα μήλα είναι σχεδόν απείραχτα. Στη ζωντάνια των μανιταριών, στην βελούδινη σάλτσα hollandaise, στα άψογα εκτελεσμένα αυγά Benedict (που ειρήσθω εν παρόδω, δεν έχουν μαγειρευτεί σε κενό αέρος), στο απαλό ποσάρισμα του αστακού και βεβαίως στα γλυκίσματα του τέλους.
Ειδική μνεία αξίζει και για τον Chef Pâtissier, κ. Ευγένιο Βαρδακαστάνη, για τις συγκινήσεις που μας προσέφερε μέσα από τις γλυκές του δημιουργίες. Ένα μίνι Paris-Brest με την πιο νόστιμη πραλίνα φιστικιού Αιγίνης, που ήταν μοναδική γιατί δεν ήταν αλοιφή, όπως την έχουμε συνηθίσει. Ένα petit-four με τραγανή βάση granola, βελούδινη κρέμα γιαουρτιού με mango και στην κορυφή μια τσαχπίνικη gelée από φρούτο του πάθους. Η τάρτα ημέρας με αμυγδαλόπαστα και φρέσκα ξινούτσικα σμέουρα, απέδιδε τέλεια την ισορροπία μεταξύ γλυκού και ξινού.
Συνοψίζοντας, έχουμε ένα μενού που ξεκινά από το πρωινό με το πανέρι των viennoiseries, το γιαούρτι με τα φρούτα, το βούτυρο, το μέλι και τις μαρμελάδες. Ο καφές ή το τσάι και οι φρέσκοι χυμοί, άριστης ποιότητας και τα τρία, πλαισιώνουν αυτό το πρώτο στάδιο. Ακολουθούν ένα ορεκτικό και ένα κυρίως πιάτο με τρεις επιλογές το καθένα, δύο μόνιμες και μία της ημέρας, ανάλογα με την εποχή και τα ευρήματα στην αγορά που εμπνέουν τον chef. Ένα ποτήρι της δροσερής Veuve Clicquot είναι ο τέλειος συνοδός. Το γεύμα κλείνουν τα φρέσκα φρούτα, η τάρτα ημέρας και τρία petits-fours. Το κόστος είναι 42€, σε εξαιρετική, κατά τη γνώμη μας, σχέση ποιότητας-τιμής. Η αυλαία του νέου μενού, που θα σερβίρεται Σάββατο και Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, άνοιξε για πρώτη φορά στο κοινό το Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018.
Με όποια αφορμή κι αν βρεθείτε εκεί, επίσημη ή μη, γιορτή ή επέτειο, την αποφοίτηση του βλασταριού σας, μια ευχάριστη ανάπαυλα από τα ψώνια με τη μητέρα σας, τη διήγηση ενός συναρπαστικού ταξιδιού, ή ακόμη αν θέλετε να το χαρείτε μόνοι σας ως δώρο στον πολύτιμο εαυτό σας ή αναζητώντας την έμπνευση για τα μελλοντικά σας σχέδια, το Winter Garden θα σας περιμένει για να κάνει τη ζωή λίγο πιο όμορφη, λίγο πιο γλυκιά.
Πηγή: andro.gr