OZWALD BOATENG: ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΡΑΦΤΕΣ ΤΙΣ SAVILE ROW, ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΣΤΟΛΕΣ ΤΙΣ BRITISH AIRWAYS

Ένας από τους πιο γνωστούς ράφτες της περίφημης Savile Row, ο πρώτος μη λευκός ράφτης στην διάσημη οδό αλλά και ο πρώτος bespoke tailor που «περπάτησε» σε Παριζιάνικη Eβδομάδα Mόδας, θα σχεδιάσει την καινούργια συλλογή της British Airways με τους 32.000 υπαλλήλους. Με αφορμή, την 100ή της επέτειο.

Αρχικά, ας μείνουμε στα προφανή. Ο σχεδιασμός των νέων στολών μένει σε αγγλικά χέρια, τα κιτρινισμένα Βρετανικά ταμπλόιντ μπορούν να μείνουν ήσυχα, η Βασιλεία και κυρίως η περήφανη Αγγλική αισθητική δεν κινδυνεύουν. Ο Boateng έχει αυτό που θα λέγαμε «new britishness» υπογραφή αφού είναι γιος μεταναστών αλλά και ένας από τους πιο γνωστούς ράφτες της  Savile Row που είναι η «μέκκα» του χειροποίητου. Μάλιστα, η ενστικτώδης χρήση του χρώματος (στις πιο ζωντανές του εκφάνσεις) και της κοπής του υφάσματος που έχει ως κύριο στόχο τη βελτίωση της ανθρώπινης (αντρικής) σιλουέτας, τον έχει τοποθετήσει στο πάνθεον του ανδρικού fashion design.

Ozwald Boateng και Βασίλης Μπουρτσάλας (δεξιά και αριστερά). Πως θα νιωθαμε αν το Bespoke Athens του δεύτερου, αναλάμβανε το tailoring της Αegean Αirlines; Κάπως έτσι όμορφα, αισθάνονται και οι Άγγλοι φίλοι του στυλ αυτές τις μέρες.

Ο Boateng είναι όμως και μια πρωτοποριακή κοινωνική περίπτωση. Οι γονείς του μετανάστευσαν στην Αγγλία από τη Γκάνα τη δεκαετία του 1950 κι αυτός γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1967 στην οδό Μάσγουελ Χιλ του Βόρειου Λονδίνου. Η πορεία του ήταν αλματώδης. Μέχρι να φτάσει να γίνει ο πρώτος μαύρος ράφτης της Savile Row αλλά και ο πρώτος ράφτης που απέκτησε δικό του catwalk show στην Eβδομάδα Μόδας στο Παρίσι, το 1994, προηγήθηκαν πολλά, όπως ακολούθησαν και άλλα περισσότερα. Μέχρι και στην Ελλάδα βρέθηκε πριν μια δεκαετία για ένα σόου του περιοδικού Status, προσκεκλημένος του Κίμωνα Φραγκάκη, του Βασίλη Μπουρτσάλα και του ουίσκι Chivas 18yo.

Σε ηλικία 16 ετών και με τη βοήθεια της παλιάς ραπτομηχανής της μητέρας του, άρχισε να σχεδιάζει και να πουλάει ρούχα σε φίλους. Σε ηλικία 19 ετών βρέθηκε να τα πουλάει σε καταστήματα στο Covent Garden. Στα 24 άνοιξε το δικό του στούντιο στη Portobello Road. Τρία χρόνια μετά, ήρθε και η ώρα της πασαρέλας στο Παρίσι. Και ένα χρόνο μετά, η οδός Vigo στο νότιο άκρο της, θα καλωσόριζε την πρώτη του μπουτίκ και ο ίδιος θα «ακόνιζε» τα ψαλίδια του για την ώρα που η Givenchy θα του έδινε την διεύθυνση του δημιουργικού της, από το 2002 έως το 2006.

Ο Boateng, ο οποίος σύμφωνα με την ιστορία απέκτησε το πρώτο του μωβ κοστούμι με σταυρωτό σακάκι από τη μητέρα του, σε ηλικία οκτώ ετών, θα παρουσιάσει φέτος την πρώτη του συλλογή γυναικείων ενδυμάτων. Και όπως αποκάλυψε ο ίδιος, θα συνεργαστεί στενά με τους υπαλλήλους της British Airways σε όλη τη διαδικασία του σχεδιασμού, προκειμένου να δημιουργήσει στολές με άλλο… «αέρα». Αφού, «η επαφή αυτή με το προσωπικό, είναι που θα με βοηθήσει να κατανοήσω τον λειτουργικό ρόλο των στολών όπως και την μεγάλη τους παράδοση», όπως είπε.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, θα συνεργαστεί στενά με τους υπαλλήλους της British Airways σε όλη τη διαδικασία του σχεδιασμού, προκειμένου να δημιουργήσει στολές με άλλο… «αέρα».

Η απόφαση της British Airways να απευθυνθεί σε κάποιον επώνυμο σχεδιαστή δεν είναι μια καινοφανής πρακτική. Στο παρελθόν αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν κάνει το πέρασμα τους από το μαγικό χώρο της μόδας για να ψωνίσουν και να σχεδιάσουν τη νέα τους -γκουχου γκουχου- «μοντέρνα» εικόνα: Η Virgin Atlantic κάλεσε την ακριβοθώρητη Dame Vivienne Westwood, η Qantas τον Αυστραλό Martin Grant, η Air France τους Dior, Βalenciaga και Christian Lacroix,  ενώ πιο πρόσφατα η Delta Air Lines απευθύνθηκε στον Zac Posen για λίγο παραπάνω κόκκινο στις πτήσεις της. Όσο για τα δικά μας, τα γνωστά: Αν ήταν καρδιογράφημα, ο ασθενής θα ήταν στον άλλο κόσμο (που τελικά έγινε κι αυτό). Από τον Jean Desses, την Coco Chanel και τον Pierre Cardin της Ολυμπιακής του Ωνάση στα 60ς, στον Γιάννη Τσεκλένη (στο πρώτο μισό) και την Ρούλα Στάθη(στο δεύτερο μισό) των 70’ς, στον Billy Bo των 80ς και στον Μάκη Τσέλιο των 90ς. Στα 00ς και λίγο πριν το πέρασμα στην νέα εποχή, πρωταγωνιστές ήταν ο Νίκος και η Σήλια Κριθαριώτη. Ενώ η νέα εποχή ήρθε για την Aegean πριν λίγα χρόνια με την εξαιρετική Σοφία Κοκοσαλάκη.

Πηγή: andro.gr