Συνολικά 4.500 ευρώ για ένα ρολόι με διαμάντια της Σιμόν Σινιορέ, 3.000 ευρώ για τις επιστολές που είχε ανταλλάξει με τον Ιβ Μοντάν… αναμνηστικά του θρυλικού ζευγαριού προσέλκυσαν θαυμαστές αλλά και φιλοπερίεργους χθες στο Παρίσι, στη δημοπρασία που οργάνωσε ο οίκος Hotel Drouot.
«Είναι λυπηρό που αυτή η συλλογή, η μαρτυρία μιας εποχής και ενός τέτοιου θρυλικού ζευγαριού, διασκορπίστηκε έτσι. Θα είναι πλέον αδύνατο να οργανωθεί μια έκθεση ή ίσως ένα μουσείο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό, η Εμανουέλ Γκιλσέρ, η συγγραφέας μιας βιογραφίας της Σινιορέ, που ήταν παρούσα στη δημοπρασία.
Περίπου 200 θαυμαστές των δύο καλλιτεχνών έδωσαν το παρών στον οίκο δημοπρασιών. Τις δύο προηγούμενες ημέρες την έκθεση με τα αντικείμενα επισκέφθηκαν 2.800 άνθρωποι, σύμφωνα με τον οίκο Drouot. Τα περισσότερα από τα αναμνηστικά προέρχονταν από το σπίτι του ζεύγους στο Οτέιγ. Μετά την πώληση του σπιτιού αυτού, πριν από μερικά χρόνια, το περιεχόμενό του φυλάχθηκε σε αποθήκες. Η οικογένειά τους αποφάσισε τελικά να δώσει για πώληση περισσότερα από 300 αντικείμενα, από το πιάνο του Μοντάν (πουλήθηκε για 10.000 ευρώ) μέχρι παπούτσια, ρούχα και καπέλα, κοσμήματα της Σινιορέ, φωτογραφίες, έπιπλα, πιατικά, διακοσμητικά…
Το δακτυλόγραφο του μυθιστορήματος της Σινιορέ «Αντίο Βολόντια» (εκδόθηκε το 1985) με διορθώσεις από τη συγγραφέα, έπιασε 1.000 ευρώ, η γραφομηχανή της 700. Ένα ζευγάρι σκουλαρίκια από πλατίνα έφτασε τα 92.000 ευρώ, τιμή οκταπλάσια από την αρχική εκτίμηση. Ωστόσο, το κολιέ που φορούσε στον γάμο της πουλήθηκε μόνο 2.000 ευρώ, κάτω από την αρχική εκτίμηση των 3.500 ευρώ.
Στον κατάλογο των προς πώληση αντικειμένων περιλαμβάνονταν επίσης σενάρια των ταινιών στις οποίες έπαιξε ο Μοντάν, μπομπίνες από ταινίες όπως το «Χρυσούν Κράνος» (η πρώτη μεγάλη επιτυχία της Σινιορέ), συγχαρητήρια τηλεγραφήματα προς τους δύο καλλιτέχνες από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Κένεντι, τον στρατάρχη Τίτο και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
«Η Σινιορέ και ο Μοντάν είναι ένα θρυλικό ζευγάρι! Τους θαύμαζα πάντα στη σκηνή… Ήρθα στη δημοπρασία από απλή περιέργεια, σε μια ύστατη προσπάθεια να τους προσεγγίσω λίγο για πρώτη φορά. Να δω αντικείμενα της καθημερινότητάς τους, όπως τα κοσμήματα της Σιμόν ή τα παπούτσια του Μοντάν, είναι πολύ συγκινητικό» είπε ένας 68χρονος Παριζιάνος που πήγε στη δημοπρασία.
«Το Οτέιγ είναι μια έπαυλη. Ο Μοντάν έλεγε όταν το συλλογιζόταν: «Εκεί μέσα βρίσκεται ο Battling Joe και τα Feuilles Mortes». Είναι ένα σπίτι θερινό, χειμωνιάτικο, φθινοπωρινό και ανοιξιάτικο. Πολύ γρήγορα μετατράπηκε στο κοινό μας σπίτι όπου γελάμε πολύ, όπου εργαζόμαστε πολύ σοβαρά», είχε πει κάποτε για το σπίτι της η Σιμόν Σινιορέ.
Πηγή: newsbeast.gr