Εξερευνούμε τις κουζίνες του κόσμου, όχι για να ανακαλύψουμε λαχταριστές συνταγές αυτή τη φορά, αλλά για να “κλέψουμε” νόστιμα tips που θα μας βοηθήσουν να αδυνατίσουμε, αντλώντας ιδέες από τη “διαιτητική σοφία” των άλλων λαών.
Λαχανόσουπα από την Κίνα
Θυμάστε την δίαιτα που περιελάμβανε μόνο λαχανόσουπα; Στην Κίνα από ότι φαίνεται είναι must για να χάσει κάποιος βάρος. Απόδειξη η Κινέζα τραγουδίστρια Faye Wong που ορκίζεται στην περίφημη “Witch Soup” και μετά από δύο παιδιά έχει καταφέρει να είναι πολύ αδύνατη. Για να την φτιάξετε κι εσείς στο σπίτι, απλά σιγοβράζετε για 3 ώρες λάχανο, ντομάτες, πράσινες πιπεριές, κρεμμύδια, σέλερι, μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και αυτό θα είναι το γεύμα σας για 7 ημέρες!
Le Forking ή στη Γαλλία όλα με πιρούνι
Στη Γαλλία από ότι φαίνεται έχουν έναν πολύ βασικό κανόνα για τη δίαιτα και αυτός είναι να τρώει κάποιος ό,τι θέλει αρκεί να το κάνει πάντα με πιρούνι και ποτέ με τα χέρια. “Δηλαδή αν φάω burger με πιρούνι κάνω δίαιτα;” θα ρωτήσετε. Όχι, μιας και οι Γάλλοι με τον κανόνα του πιρουνιού καταφέρνουν να αποκλείσουν αλείμματα, ξηρούς καρπούς, σούπες, σάντουιτς, πίτσα ακόμη και… μπριζόλες, μιας και οι πιο αυστηροί αποκλείουν και το μαχαίρι, ακόμη και από την προετοιμασία του φαγητού. Μετά από αυτό τι έμεινε δηλαδή να τρώνε;
Κόκκινο τσάι rooibos από τη Νότια Αφρική
Στην Νότια Αφρική που λέτε έχουν ένα θαυματουργό αφέψημα με αποτοξινωτική δράση και πολύ γεμάτη γλυκιά γεύση. Ο λόγος για το rooibos από τον θάμνο Aspalathus linearis, που βοηθάει να απαλλαγούμε από τα φουσκώματα και να πέσει η κοιλίτσα. Επίσης είναι πλούσιο σε σίδηρο, κάλιο και χαλκό, με τις κατεχίνες του να έχουν συνδεθεί και με την καύση του λίπους. Θα το βρείτε σε μπαχαροπωλεία και στην ελληνική αγορά!
Φαγόπυρο – από τη Ρωσία με αγάπη
Το φαγόπυρο είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης (τα 100γρ. περιέχουν 11-14γρ. Πρωτεΐνης), επίσης περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και Ε και Κ, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο και χαλκό. Στα συν ότι βοηθά όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας, όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και όσους προσέχουν την γραμμή τους. Σαν να λέμε superfood! Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι στη Ρωσία είναι τόσο δημοφιλές και μάλιστα, ακολουθούν δίαιτα μόνο με φαγόπυρο, για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό με εκπληκτικά αποτελέσματα.
Οι Βραζιλιάνες έχουν τέτοια σώματα χάρη στην ταπιόκα
Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι Βραζιλιάνες έχουν κορμάρες; Το μυστικό της ομορφιάς τους πάλι φαίνεται ότι είναι το αλεύρι ταπιόκας, από τη ρίζα της κασάβα, που είναι ιθαγενές στη Βόρεια Περιοχή της Βραζιλίας. Η ταπιόκα λοιπόν, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, δεν περιέχει γλουτένη και χρειάζεται περισσότερο χρόνο να την χωνέψετε, διατηρώντας σας χορτάτους για περισσότερο. Αν θέλετε να την εντάξετε στη διατροφή σας, μπορείτε να φτιάξετε pancakes, κρέπες, ψωμάκια και παξιμαδάκια με ταπιόκα.
Η αγιουρβέδα βρίσκει χώρο και στην κουζίνα της Ινδίας
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της αγιουρβέδα το νερό και η γη είναι τα βαρύτερα στοιχεία, άρα όταν κάποιος κάνει δίαιτα πρέπει να αποφεύγει τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα και από τα δύο. Αυτό σημαίνει ότι ξεχνάτε κίτρινα τυριά, πουτίγκες, ξηρούς καρπούς, κρύα ροφήματα, αβοκάντο, καρύδες και ελιές και το ρίχνετε σε όσα έχουν μέσα τους το στοιχείο της φωτιάς και του αέρα, όπως στυφά και ημίγλυκα φρούτα (μήλα, κεράσια, σύκα), πικρά και πικάντικα λαχανικά (αγκινάρες, τεύτλα και μπρόκολα), ψευδοδημητριακά (αμάραντος, φαγόπυρο) και όσπρια (φακές, φασόλια).
Τσάι κανέλας με μέλι από το Μεξικό
Ένα από τα μυστικά αδυνατίσματος στο Μεξικό είναι το τσάι κανέλας με μέλι. Συγκεκριμένα πίνουν δύο φλιτζάνια τη μέρα, ένα μισή ώρα πριν το πρωινό και ένα μισή ώρα πριν τον ύπνο. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η κανέλα Κεϋλάνης είναι από τα μπαχαρικά που βοηθούν τη δίαιτα. Ευκολάκι για να το εφαρμόσετε και στην Ελλάδα, αφού το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε ½ κουτ. γλυκού κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ή να βράσετε ένα ξυλάκι κανέλας, το αφήνετε να κρυώσει και μετά προσθέτετε 1 κουτ. γλυκού μέλι.
Ο Κομφούκιος τι είχε πει για τη δίαιτα;
Η διδασκαλία του Κομφούκιου έχει επηρεάσει βαθύτατα και τον έλεγχο του βάρους στην Ιαπωνία και ειδικά στην Οκινάουα. Το Hara Hachi Bu όπως ονομάζεται, απαιτεί να τρως μέχρι να χορτάσεις κατά 80% κάθε φορά και ποτέ να μην τελειώνει κάποιος το γεύμα όντας 100% χορτάτος,. Το αποτέλεσμα όπως καταλαβαίνετε είναι η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων. Τώρα πώς κάποιος καταλαβαίνει ότι έχει φτάσει στο 80% και όχι περισσότερο ή λιγότερο, είναι άλλο θέμα. Πάντως βοηθάει να τρώτε με chopsticks όπως οι Ιάπωνες, καθώς θα σας πάρει περισσότερο χρόνο να φάτε, αφιερώνοντας περίπου ένα 20λεπτο στο γεύμα ώστε ο εγκέφαλος να πάρει το μήνυμα ότι έχει χορτάσει ακόμη και αν δεν καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα τροφής.
Στην Τουρκία το ρίχνουν στον μαϊντανό
Ξέρατε ότι αν προσθέσετε σε βραστό νερό ¼ φλιτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό, το αφήσετε για 5-10 λεπτά και στη συνέχεια το σουρώσετε και το πιείτε, έχετε ένα τέλειο ρόφημα για να χάσετε βάρος; Συγκεκριμένα, σας δίνει βιταμίνες Α και Κ και ασβέστιο, ενώ είναι και διουρητικό και βοηθά να αποβάλετε τα περιττά υγρά που κατακρατούνται στο σώμα, μειώνοντας το φούσκωμα και βοηθώντας στην εξισορρόπηση των ορμονών που αυξάνουν το βάρος. Τελικά ο μαϊντανός όντως πάει παντού!
Αλάτι και μέλι στην Εσθονία
Όχι, στην Εσθονία δεν ανακατεύουν μέλι με αλάτι και μετά το τρώνε, αλλά κάνουν μασάζ με αυτό το μίγμα, ειδικά στις περιοχές με τοπικό πάχος και στη συνέχεια μπαίνουν έτσι στη σάουνα. Ο συνδυασμός αυτού του μίγματος από ίσα μέρη μελιού και αλατιού βοηθάει στην αποτοξίνωση και στην εφίδρωση, ώστε να μειώνεται η κατακράτηση υγρών. Παράλληλα, το μέλι κάνει καλό στην επιδερμίδα και το αλάτι βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων.
Πηγή: olivemagazine.gr