Η απώλεια της αίσθησης του χρόνου είναι συνήθως το πρώτο σφάλμα των πρωθυπουργών και όταν αυτό τους επισυμβεί «διαστέλλουν» και τον χρόνο της στοχοθεσίας, της εφαρμογής του σχεδίου διακυβέρνησης (αν υπάρχει) της υλοποίησης των δεσμεύσεων, της παραγωγής έργου που αντανακλά τις επείγουσες ανάγκες της κοινωνίας.
Με την ομιλία του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε πέραν των άλλων ότι διαθέτει ακριβέστατη αντίληψη του ωφέλιμου όσο και πολυτίμου «χρόνου» για την χώρα αλλά και για τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Ταυτόχρονα με την επίγνωση του ότι το πολιτικό κεφάλαιο ενός πρωθυπουργού και μιας κυβέρνησης αρχίζει να μειώνεται ήδη από την βραδιά της εκλογικής νίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια ακόμη ανατροπή.
Μέσα σε 60 λεπτά της ώρας, όσο διήρκησε η ομιλία του παρέθεσε τις πολιτικές, τα πεδία, τους στόχους, τα συγκεκριμένα μέτρα, το χρονοδιάγραμμα. Ενίσχυσε έτσι την πρόδρομη αισιοδοξία που προκάλεσαν όσα προηγήθηκαν ( σύνθεση κυβέρνησης, στελέχωση του κράτους, αντιμετώπιση των πρώτων εκτάκτων αναγκών) και απέδειξε ότι οι προγραμματικές του δηλώσεις αποτελούν πράγματι την επιτομή του συνεκτικού σχεδίου διακυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός περιέλαβε στην ομιλία του ισόποσες δόσεις ρεαλισμού, ώστε πολιτικό προσωπικό και πολίτες να συλλάβουν τις αναγκαιότητες καθώς όπως είπε το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει, αλλά και ελπίδας και προσδοκίας για τη «νέα κανονικότητα της προόδου».
Ο πολιτικός που βρίσκεται σήμερα στο τιμόνι της χώρας και μοιάζει να προετοιμάστηκε για αυτό όσο κανείς άλλος στο πρόσφατο παρελθόν (αυτό τουλάχιστον δείχνει η μέχρι στιγμής πορεία του) δήλωσε ευθαρσώς στους πολίτες ότι δεν υπάρχει κανείς «πολιτικός μεσσίας» ότι η δική του φιλοδοξία είναι να λειτουργήσει ως «καταλύτης» αλλά εν τέλει η πορεία της χώρας θα κριθεί από τις «μικρές επαναστάσεις» που θα κάνει ο καθένας από όσους «συγκροτούν το ρεύμα προόδου» και θέλουν τη «ρήξη με το παρελθόν».
Μέσα σε μια φράση συμπύκνωσε το κύριο ζητούμενο για την Ελλάδα λέγοντας ότι «η πρόοδος της χώρας είναι εθνική υπόθεση» και κάλεσε τους πάντες να κάνουν ότι τους αναλογεί. Το τι αναλογεί στην κυβέρνηση του να κάνει το περιέγραψε με μεγάλη σαφήνεια και ως προς τους στόχους και ως προς τα συγκεκριμένα μέτρα.
Η προαναγγελία της μείωσης του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% (με κλιμάκωση από 30 εως 10% για τις μικρότερες στις μεγαλύτερες ιδιοκτησίες) ένα χρόνο νωρίτερα από την αρχική δέσμευση της ΝΔ θα λειτουργήσει ως πειστήριο αξιοπιστίας της κυβέρνησης προς τους πολίτες ότι η μείωση της φορολογίας θα υλοποιηθεί χωρίς εκπτώσεις. Η αιχμηρή αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «ανάποδης κολοτούμπας» δεν είχε τόσο στόχο τον Αλέξη Τσίπρα που βρισκόταν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά κυρίως να υπομνήσει στην μεσαία τάξη μια από τις μεγαλύτερες «απάτες» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός όμως φρόντισε να στείλει και μήνυμα αξιοπιστίας αλλά και προθέσεων προς τους εταίρους τονίζοντας ότι η χώρα δεν θα αμφισβητήσει άκαιρα τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων στα οποία δέσμευσε τη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτό θα γίνει το 2020 σε συνάρτηση με το Σχέδιο Ανασυγκρότησης, εθνικής ιδιοκτησίας όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Στο ίδιο πλαίσιο ξεκαθάρισε στο εξωτερικό ακροατήριο: Θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι από το υστέρημα της μεσαίας τάξης.
Στην πολιτική φιλοσοφία του Κυριάκου Μητσοτάκη η ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του δεν χωρούσε ούτε λογικές «καμένης γης» ούτε προκατασκευασμένων άλλοθι. Παρέκαμψε έναν ανούσιο απολογισμό των πεπραγμένων του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας γιατί το κάνει. « Δεν με ακούσατε, μέχρι στιγμής, να παραθέτω τα προβλήματα που εγκατέλειψε πίσω της η απελθούσα κυβέρνηση.
Δυστυχώς οι νάρκες αυτές υπάρχουν. Και, μάλιστα, είναι πολλές και επικίνδυνες. Δεν ωφελεί, ωστόσο, η συνεχής επίκλησή τους. Πολύ περισσότερο, όταν είναι νωπή ακόμη η κρίση και η βροντερή απόφαση του ελληνικού λαού. Είναι καιρός να κοιτάξουμε μπροστά και να πάμε μπροστά.» είπε κοιτώντας ευθεία μπροστά στα έδρανα που βρισκόταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.
Η συγκεκριμένη στάση του πρωθυπουργού αιτιολογήθηκε περαιτέρω ενταγμένη στην επιθυμία- πρόθεση αναβάθμισης της Βουλής και του πολιτικού λόγου. «Και εύχομαι και ελπίζω αυτή η Βουλή να είναι η καλύτερη της μεταπολίτευσης. Αυτό όμως δεν εξαρτάται μόνο από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αναμένω και επιζητώ την σκληρή προγραμματική αντιπαράθεση και τις ζωντανές συζητήσεις».
Νωρίτερα και παραθέτοντας τους άξονες της πολιτικής του για το νέο ψηφιακό κράτος, την προσέλκυση επενδύσεων μέσω και της μείωσης της φορολογίας, της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, την αναβάθμιση της παιδείας κλπ ο κ. Μητσοτάκης ακύρωσε με ένα ερώτημα και τα δήθεν διλήμματα περί προόδου και συντήρησης στα οποία βρίσκουν καταφύγιο Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και η κ. Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ.
«Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, πραγματικά δεν ξέρω τι ιδεολογικό πρόσημο θα έβαζε κανείς σε όλα τα παραπάνω» είπε κ, Μητσοτάκης. Θυμίζοντας σε πολλούς τη σπέκουλα και τη διαστροφή που επιχείρησαν διάφοροι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και διαβόητα τρολς της φράσης του για τον «ψυκτικό από το Περιστέρι» ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την δημιουργία του πρώτου πρότυπου σχολείου της νέας εποχής στην περιοχή αυτή της Δυτικής Αθήνας!
Η αναγγελία των πέντε εμβληματικών έργων στην Αθήνα (ενοποίηση του αρχαιολογικού μουσείου με το Πολυτεχνείο, μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού εκτός αστικού ιστού και δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, αξιοποίηση των πρώην βασιλικών κτημάτων στο Τατόι, το πάρκο και κέντρο Καινοτομίας στο πρώην εργοστάσιο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα) και στο χώρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη επέτεινε την αμηχανία στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και της λοιπής αντιπολίτευσης.
Αμηχανία που κορυφώθηκε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πράσινη ατζέντα της κυβέρνησης του αρνούμενος να την «παραδώσει» στους αυτοδιαφημιζόμενους ως… πράσινους.
Μίλησε για την κλιματική αλλαγή, διατύπωσε την εδραία θέση του ότι βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς προστασία του περιβάλλοντος δεν υπάρχει και εξήγγειλε υβριδικούς σταθμούς ηλεκτροδρότησης στα νησιά και το τέλος των πλαστικών μιας χρήσης το 2021, η αντικατάσταση των λεωφορείων με ηλεκτροκίνητα.
Η αντιπολίτευση στο σύνολό της εμφανίστηκε αιφνιδιασμένη και ακύρωσε τη ρητορεία της κατά της Χρυσής Αυγής όταν ουδείς ανταποκρίθηκε στο προσκλητήριο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να επικροτήσουν το τέλος της κοινοβουλευτικής εκδοχής της Χρυσής Αυγής.
«Ας σηματοδοτήσουμε και σε αυτή την αίθουσα ότι η εποχή του θυμού, της οργής και της βίας πέρασε. Και ας χειροκροτήσουμε όλοι μαζί το γεγονός ότι το αποκρουστικό ναζιστικό μόρφωμα εξοβελίστηκε οριστικά από το ναό της δημοκρατίας. Γιατί δεν άνηκε ποτέ εδώ» ήταν η φράση Μητσοτάκη που έπεσε δυστυχώς στο κενό.
Για την ιστορία ο Κυριάκος Μητσοτάκης χειροκροτήθηκε συνολικά 63 φορές με το δυνατότερο χειροκρότημα να το λαμβάνει όταν αναφέρθηκε στη μείωση των φόρων και στην υλοποίηση της δέσμευσης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Πηγή: liberal.gr